4.2 Ijstijden: hoe ontstaan ze? (3 astronomische variaties)

iDevice-pictogram Film: hoe onstaat een ijstijd (duur 1:28min)

Bekijk onderstaand filmpje.

(clip genomen van SchoolTV BEELDBANK http://www.schooltv.nl/beeldbank/).

iDevice-pictogram Wikipedia artikel over de Milankovic theorie

De Servische wiskundige Milutin Milankovic schuift drie astronomische variaties naar voor als de voornaamste oorzaak voor de verklaring in de variatie en verdeling van zonne-instraling op aarde die aan de basis liggen om het ontstaan van ijstijden te verklaren.

Doorneem het wiki-artikel en tracht de volgende astronomische variaties te begrijpen:

• Excentriciteit
  • Obliquiteit
  • Precessie

Klik hier voor het volledige artikel.

Bekijk dit wiki-artikel samen met onderstaand filmpje.

iDevice-pictogram Film: De drie parameters volgens Milankovic (astronomische variaties)

Bekijk onderstaan filmpje vanaf 45 seconden tot 1:37 minuten. Daarin worden de drie paramters precessie, obliquiteit en excentriciteit uiteengezet.

iDevice-pictogram Extra informatie: precessie

Onderstaande filmpjes leggen het principe van precessie uit.

iDevice-pictogram Extra verdieping van de theorie nodig?

Lees hieronder een volledig gedetailleerd artikel over ontstaan ijstijden (via Google Books) of klik hier om het artikel vergroot weer te geven.